Eddig mindig arról írtam, hogy miért jó írónak lenni, de most elmondom, hogy mért ne legyél író:

 1) Mert írni roppant fárasztó tevékenység. Ezt főleg másnap reggel veszed észre, három óra alvás után, mert nem bírtad éjszaka abbahagyni a történetet, de reggel kegyetlenül csörög az óra…

2) Mert nagyon nehéz fenntartani a szerénység látszatát, amikor sorra dicsérik az olvasóid a legújabb műved. És az mégis hogy nézne ki, ha teli szájjal vigyorognál minden dicséret után?

3) Mert veszélyes. Ha a sztorit mozizod a fejedben, akkor mit neked egy piros lámpa, egy stoptábla, egy zebra, a jobbkéz szabályról már ne is beszéljünk. Ön- és közveszélyessé válsz. Egyetlen megoldás a lakás-fogság, bár a tűzhely-nyitvahagyott csap- éhenhalt család otthon is veszélyes kombót alkot.

4) Mert mindenki őrültnek néz, amikor magadban beszélsz vagy vigyorogsz,  vagy a legváratlanabb helyeken ezerrel papír és toll után kutatsz,  és persze hogy akkor pont nem találsz, így írószerszámmá lép elő a szemceruza, a rúzs, a gyerek zsírkrétája,  akár még egy szög is, és bármire képes vagy felírni azt a bizonyos három mondatot legyen az WC-papír, szalvéta, papír zsebkendő, a sálad, a barátnőd sála…

5) Mert mindenkit olyan szemmel kezdesz nézni egy idő után, hogy milyen karakter lehetne belőle… Lesed a jó poénokat, beszólásokat, mondatokat. Ja és ilyenkor persze mindig előjön a 4. pont.

6) Mert ha „alkotsz”, futni fog a lakás, a család jobb, ha rászokik a nagyira vagy egy étteremre vagy megtanulnak főzni. Te meg a józan pillanataidba rájössz, hogy önellátóvá váltak és nélküled is megoldódik (majdnem) minden.

7) Mert szenvedni fogsz, néha kicsit, néha sokat. Mert frusztrálni fog az, amikor nem hagyják, hogy írj, pedig úgy menne, és frusztrálni fog, amikor nem fog menni. Mert lesz ilyen is. De ez mindig elmúlik.  Majd rájössz, hogy neked mitől múlik el. De addig szenvedni fogsz.

És ha ez még nem rémisztett el még eléggé, az utolsó indokom az, hogy ha erre az útra lépsz, megváltozik körülötted minden: másként nézel eztán a dolgokra, a veled vagy ismerőseiddel, vagy akár ismeretlenekkel történt eseményekre. Mert kapsz egy „szűrőt” – az írás egyénre szabott szűrőjét és legyűrhetetlen vágyát, hogy azon keresztül meséld el azt, amit Te fontosnak látsz a körülötted lévő világról.

Jól meggondoltad? Mégis Író akarsz lenni? Biztos? Igen?

Akkor gyere, és segítünk azzá válni:

Író Születik – azoknak, akik még keresik az útjukat
TörténetMester – azoknak, akiknek még nagy falat egy regény
Mesevarázsló – azoknak, akik hisznek a mesék varázslatában

Azért bevallom, én szeretek író lenni 😉

Teller Ági