Mi is az a mindmap? Már hallottál róla, de nem igazán áll össze a benned a kép?

A mindmap vagy elmetérkép egy tanulásmódszertanból átvett „vizuális eszköz”, amely egyszerre használja a jobb agyfélteke kreativitását és szabad asszociációs képességét és a bal agyfélteke logikus, rendszerező hajlamát.

mindmap, jobb agyféltekés írás, ötletek

Hamupipőke mindmaposítva

Nagyon jól használható pl idegen szavak tanulásához, tervezéshez, ötleteléshez, jegyzeteléshez. A lényege a „központi kifejezés” amiből elindulsz, és ahogy a jobb agyféltekéd sorra megválaszolja a bal által feltett kérdéseket, te megrajzolod a válaszokat felhőcskék, buborékok, faágak (vagy bármi más, neked tetsző) formájában. Itt nem lineáris, listaszerű megjelenítésről van szó, amit a bal ugyan nagyon szeret, de egyből leblokkolja a jobbot, hanem folyondárszerű, SOHA NEM EGYENES!, egymásból kiinduló, elágazó, szétváló, összeérő, rajzos, színes képi megjelenítésről, ami pont, hogy inspirálja a jobbot a további ötletekre.

 

mindmap, jobb agyféltekés írás, kreatív írás, ötletek íróknak

Egy történet elmetérképe

Ami minket, mint írókat érdekelhet ebben a módszerben, az a regénytervezés folyamata. Ugyanis nem véletlenül szoktam elmondani minden tréningen, hogy az írás KÉTAGYFÉLTEKÉS tevékenység: a jobb hozza a sztorit, az ötletet, az érzelmeket, a képeket, a „filmszerűséget”, de a bal kell hozzá, hogy az logikus, összefüggő, következetes, követhető és jól felépített legyen. És ehhez tökéletes eszköz a mindmap.

Hogy is kell ezt elképzelni?

Kell hozzá egy sima, üres A4-es lap, pár színes ceruza vagy filc, és némi nyugalom körülötted, hogy erre tudj figyelni 😉

Egyik variáció, hogy regényt írsz – például eljutottál odáig, hogy meg kéne „tervezni” a főszereplőt, mert valami már halványan körvonalazódik benned, esetleg már pár oldalt papírra is vetettél. De még nem tiszta, és hogy tovább tudj lépni, kellenek támpontok? Na, akkor erre tökéletes megoldás a mindmap.

A karaktereidnek mindnek kell lennie egy központi „problémának”, ami leginkább mozgatja őket. Amiért végigkíséred, mint olvasó azt „útján”. Ami, minden cselekvésének a gyökere. Ami a vágya. Ami miatt hajlandó a változásra. Vagy amit meg kell változtatnia – akár magában, akár a környezetében, akár a világában. Ha ez megvan, akkor ezt írd be a papír közepére. Ez lesz a „magja”, a kiindulási pontja a „tervezésednek”.

És akkor most kezdj el gondolkodni azon, hogy ez  megváltozzon, ezt elérje, megvalósítsa – mit kell tennie, mire van, lesz, lehet szüksége? Új képességekre? Meglévő kibontakoztatására? Külső vagy belső változásra? Társakra? Ha igen, kikre és miért? Mit adnak neki? Milyen konfliktusokba keveredik? Mi lesz a konfliktusok megoldása és főképp eredménye, következménye? Lesz-e ellensége/ellenfele? Ha igen, mi lesz köztük a fő konfliktus? …. És így tovább… akár órákon át, ha igazán belemelegedsz  😉

mindmap, elmetérkép, jobb agyféltekés írás, kreatív írás, ötletek íróknak

Minden egyes kérdés, majd válasz hozhat egy újabbat, majd az is egy újabbat… és ezek mind külön „ágakként” megjelennek a rajzodon, és a végén egy egész „térképed” lesz, amit „csak” össze kell rakni. És közben annyi színt használsz, amennyit akarsz, olyan ábrákat, amik csak eszedbe jutnak, firkálgathatsz, megjegyzéseket tehetsz melléjük. Csak hagyd szárnyalni a jobb agyféltekéd, és össze fog állni 😉

Hogy ezt hogy tudod cikkíráshoz használni? Igazából ugyanígy. A különbség csak annyi, hogy más kérdéseket teszel fel: pl mi a problémája a célközönségemnek? Milyen kérdések gyötrik? Vagy hogyan lehet ezekre rákérdezni? Milyen megoldásokat tudunk kínálni? Mi az, ami mozgatja őket? Mi fogja majd őket megfogni? Stb. Ezt is csak bízd a jobb agyféltekédre. És igazából minden válasz egy-egy lehetséges alapcikk ötlet lehet. Amit utána már csak megírni kell, aztán más szemszögből újból, kibontani egy harmadikban és így tovább.

mindmap, elmetérkép, jobb agyféltekés írás, kreatív írás, blogírás, cikkírás

Ez ennyire egyszerű? Igen. Próbáld ki, és írd meg a tapasztalataidat ide a cikk alá, hozzászólásban 🙂

 

És ha minderről még többet szeretnél tudni, várlak valamelyik – neked szóló – tréningünkön:

Író születik – ahol két nap alatt megtanulsz igazán kreatívan írni – nemcsak regényt 

Blogger Workshop – ami után nem lesz kérdés, hogy miről írj, inkább a mikor