Trónok Harca? Nem lejárt lemez az már? – kérdezheted. Nem, én még mindig és rendszeresen felemlítem a tanfolyamokon a karakterfejlődés témánál. És most eszembe jutott, hogy írtam anno két cikket is a filmes blogunkra a karakterekről.

A blog már megszűnt, de feltettem a ide, a Kreatív írás oldalra is, hogy el tudd olvasni. Akár rajongó vagy akár nem, érdekes lesz, elhiheted 😉

Trónok Harca – női szemmel 1. – Szereted vagy utálod?

Trónok harca női szemmel – 2. rész – A Férfiak

És hogy  miért hozom fel ezt az eléggé megosztó sorozatot itt, egy írásról szóló oldalon? Mert amitől ekkora siker lett,  az a karakterek kidolgozottsága. Mert élnek, mert változnak, mert feljődnek, mert átalakulnak. Mert megtestesítik mindazt az erőt, jót, szépséget vagy épp gonoszságot, lelki csúfságot, gyengeséget, akár egy személyiségen belül is, mint amilyenek mi magunk is vagyunk. Mert mindenki magára ismerhet bennük. Mert tévednek és helyrehozzák, vagy nem. Mert hoznak egy vagy sok dönrtést, és némelyik bejön, másik meg nem. De mindegyiknek lesz következménye, kihat rájuk és a többi szereplőre. Mert összefüggenek a szereplők és a történeteik egymással. Ahogy mi is kapcsolódunk nagyon sok emberhez. Ettől lesz jó egy történet: hogy a szereplők élnek benne, nem papírmasék, akik sablonosan viselkednek.

(SPOILER-veszély!)  A lezáró évad pont ezt rontotta el: hogy az addig zseniálisan felépített szereplők abszolút sablonosan, akár az addigiakat teljesen megcáfolva és “hollywoodiasan” reagáltak, lett végük vagy győztek, és ettől a sorozattól nem ezt vártuk el igazából. Hanem egy olyan csavaros véget,a milyen várható lett volna az előzményekből – vagy még két évadot, amikor jól le lehet zárni a szálakat… És bár ez ilyen lett (a vége), de ami előtte volt 7 évad, az mintaértékű.

És hogy mért mondom, hogy nézd meg? Ezért. Hogy tanulj belőle, hogy mit lehet jól csinálni, és mit nem szabad. Tanulmányozd írói szemmel (márha nem kap el a sodrása 😉 ), És igen, arra is jó példa, hogy az erőszak, a szex ha nem öncélú, akkor nagyon is sokat hozzátehet egy történethez, a szereplőkhöz, mert akár a “gyengeségeiket” is meg tudod ezen keresztül mutatni. Hogy nincsenek “tabu” témák, bármiről lehet írni, ha annak funkciója van, szolgál valamilyen célt. Persze, sokaknál ki is ütheti a tűréshatárt (ahogy a Tónok Harca is tette), de ha az helyén való, akkor használd, mert attól még érdekesebbé válnak a szereplőid, a történeted.

Vállald fel, hogy te ez vagy, és erről írsz! 😉 És lehet, hogy pár év múlva a te regényeden izguljuk magunkat végig, akár a Netflixen vagy az HBO-n 😀

Ha még többre vagy kiváncsi, akkor jelentkezz egy Író születikre, ahol ezt a témát is kivesézzük jobban:
Író születik – ahol nincsenek tabu témák 😉