Emlékszel még a kedvenc mesédre? Nekem volt, nem is egy! Konkrétan a 77 magyar népmese óriás méretű mesekönyvét forgattam leggyakrabban. Felnőttként hajlamosak vagyunk teljesen megfeledkezni a mesék csodás világáról – amíg meg nem érkezik egy apróság a családba – nem olvasunk és nem mesélünk meséket egymásnak, és ez bizony hiba. Miért boldogabbak azok, akik nem csak, hogy nem felejtkeznek meg a mesékről, hanem még írják is őket?

Egyre több pszichológiai témájú írás szól a mesék fontosságáról és pozitív hatásairól. Még ha korábban nem is tudatosult bennünk mindez, akkor is egészen biztos, hogy a mesék sok izgalmas és boldog percet ajándékoztak legtöbbünknek a gyerekkorban. Miért olyan fontosak és különlegesek a mesék?

Egyrészt mert szinte bármi megtörténhet bennük és ennek ellenkezője is. Mert szinte mindig pozitív helyzettel zárulnak és mert mindig adnak valamilyen fontos útmutatást, tanítást a számunkra. A szegénylegény mindig elég bátor, hogy elinduljon felfedezni a félelmetes nagyvilágot, a harmadik, legkisebb királyfi hetedhét határon túlra is elkalandozik, csak hogy rátaláljon szíve hölgyére, a királykisasszony éppen úgy, mint a falusi cserfes leányka, büszkén kiáll magáért és mindig van egy furfangos, vagy humoros ötlete, kihívása az őt meghódítani érkezők számára. A mesékben egyszerű emberek válhatnak hősökké, a hatalmas gonosz legyőzőjévé, gazdaggá is akár, de ami még fontosabb, a félelmeik ellenére kitartó, és a céljaikat elérő, boldog emberekké.

Másfelől a mesékben a fantáziának az égvilágon semmi nem szab határt: az állatok megszólalnak, vagy hősünk beszél az ő nyelvükön, a farkas hasából élve kerül elő a nagymama, a paszuly egészen az égig ér, az aranyhal kívánságokat teljesít és még sorolhatnám naphosszat mindazokat a csodás eseményeket, melyek egy mesében teljesen természetes módon megtörténhetnek és meg is történnek.

Ha maguk a mesék ennyi színes kalandot tartogatnak, gondolj csak bele, hogy mennyi különleges világ születhet meg nap mint nap egy-egy meseíró fejében! A meseírók azért annyira elégedettek és boldogok, mert semmi, de semmi nem szabhat határt színes fantáziájuknak, nincsenek szabályok, nincsenek kötöttségek, szabadon szárnyalhatnak, szőhetik a mese szálait ahogyan csak kedvük tartja. Felnőttként vajon milyen élethelyzetben élhetünk még meg ekkora szabadságot? Szinte soha. S ha mindezeket az eredeti gondolatokat még papírra is vetik a mesék megálmodói, akkor mások is élvezhetik ezeket a felemelő és egyedülálló történeteket.

Meseíró tanfolyamunk keretében megmutatunk néhány hasznos fogást és a kreatív fantáziánkért felelős jobb agyféltekét felébresztő, aktivizáló technikát, melyek segíthetnek Téged abban, hogy a meséid még kerekebb történetekké válhassanak.

Azt, hogy mesét írni szinte minden előképzettség nélkül is lehet, senki se bizonyította be napjainkban látványosabban, mint J. K. Rowling, a világot meghódító Harry Potter sorozat írónője. Ez tehát téged se tartson vissza, hogy belevágj ebbe a különleges és izgalmas, egyedi kalandba, ahogyan azt a legkisebb királyfi vagy királykisasszony is tenné!

Várnak rád a kalandok: Mesevarázsló képzés