Mert mesében nincs lehetetlen. Mert te lehetsz a legkisebb királyfi, aki megmássza az Üveghegyet, lehozza a Nap mögül a királylány elrejtett rózsáját, a kiskakas, aki kiissza a kút vizét, a legkisebb húg, aki megköti csalánból az ingeket a hattyúvá változtatott bátyainak. A hős, aki bármit véghez visz, aki nem gondolkodik, hanem egyből cselekszik.

Mert minden jó, ha vége jó. Mert a mesében a jó elnyeri méltó jutalmát, a gonosz meg méltó büntetését. A gonosz megbűnhődik, vagy kiderül, hogy ő mégse olyan gonosz. A varázslat feloldódik, az átok elmúlik, a királylány felébred, a színek visszatérnek a világba. Helyreáll az ősi Rend.

Mert átéljük a kalandokat. Mi is ott vagyunk. A varázsló birodalmában, a mohos barlangban, a félelmetes labirintusban, a végtelen tengeren vagy egy lakatlan szigeten. Álomországban, a Pokolban, a Mennyben, Tündérországban, a Tükör másik oldalán. Ahány mese, annyi világ, ország, táj, birodalom, univerzum.

Mert szabadok vagyunk. Nem kötnek a kicsinyes hétköznapok szabályai, a napi mókuskerék, azzá válhatunk, amivé csak szeretnénk. Akár minden mesében mássá: hol egy szegény fiú, hol egy gazdag, de legkisebb királyfi, elvarázsolt királylány, szegény, elüldözött  leány, jószívű vagy épp gonosz boszorkány, tűzokádó sárkány, erdő aljában surranó manó, tavi tündér, bajbakerült félszerzet, hitehagyott lovag, elátkozott varázsló. Belebújhatunk mesehőseink bőrébe és átélhetjük velük az összes kalandot.

Mert örömet okoz. Mert csodákat élünk meg. Mert a képzelet határtalan. Mert túléljük a túlélhetetlent, mert reményt kapuk és adunk. Mert hiszünk abban, amiben már nem merünk hinni. Hogy a világ jó és minekünk fontos szerepünk van benne. Hogy Sorsunk van, amit el kell fogadnunk és meg kell élnünk, akár mi is történjen. És nem vagyunk egyedül. Mert mindig lesznek társak, akik ott állnak majd velünk együtt és közösen legyőzünk bármilyen akadályt.

Hogy élni kell és élni így érdemes.

Te hiszel benne? Én igen. 🙂

Akkor varázsoljunk együtt:  Mesevarázsló tréning

Teller Ági
(mese)író és tréner